Garanterat närodlat

On September 11, 2008, in Generelt, by Katarina

IMG_4331

Tänker du på det? Var det du stoppar i munnen är producerat?
Jag skulle vilja kalla mig medveten men inte konsekvent. Men om jag fick välja så önskar jag att det vi åt var producerat nära, i god jord och med omtanke om både gröda och miljö. Den här månaden har vi njutit av våra egna obesprutade äpplen. Garanterat närodlat. Och jag får knoppar av ekologiska äpplen från Italien. Hur svårt är det att odla ett ekologiskt äpple? Antagligen är det ekonomiskt ohållbart eftersom obesprutade äppelträd kan bete sig aningen nyckfullt…

Men något som är garanterat närproducerat, obesprutat och ekologiskt är att grodda själv i egen groddlåda. Man kan använda glasburk, men det är onödigt krångligt och groddarna blir lättare skadade och bruna när man ska skölja dem. I en groddlåda häller man bara på en dl vatten morgon och kväll, väntar och skördar. Vattnet som samlar sig i den nedersta lådan är rena undermedlet för trötta krukväxter.

Tagged with:  

6 Responses to “Garanterat närodlat”

 1. Såg gott ut det där! Håller med på alla punkter, vill gärna äta ekologiskt och närodlat men det funkar inte alltid tyvärr :(

 2. Katarina says:

  Nä, fast jag tror att du lyckas bättre än oss med din halva kalv i frysen. (fast den är väl uppäten nu?)

 3. Ja nästan… men det är dags för hans kusin snart. Synd bara att det är typ ett halvårs väntetid…

 4. Anders says:

  Man borde titta mer på kidsen. Rune äter närplockat hela tiden; fimpar, tuggummin, …

  Krya på er!

 5. Anders says:

  Förresten det där med ekologiskt, ibland undrar man hur vissa blåbär INTE kan vara ekologiska, de plockas ju i skogen. Men iaf i KRAV så ingår nnat också, ett socialt ansvar för arbetaren. Kanske ger man inte det till polska bärplockare?

 6. Katarina says:

  Dom där oekologiska blåbären har jag sett, det är monsterbjässar, måsta vara GMO :)

  Ja, kidsen har fattat galoppen, så där du står och skörda likaså :) Allt kan plockas, allt kan återvinnas :)

  Vi kryar på oss, nu är samtliga dabbade.

Leave a Reply