Bortglömda superbär

On September 18, 2008, in Generelt, by Katarina

stora_kort_svvinbar

Bild www.halsokort.se

När jag växte upp strax söder om polcikeln så var svarta vinbär en självklarhet. Vår granne hade en odling vid sidan av Kalixälven och hon använde bla bären till att göra råsaft. För snart 25 år sedan fick jag för första gången stifta bekantskap med begreppet biodynamisk odling, råsaft och groddning.

Av bladen från buskarna gjorde vi en “sommardricka”. Bladen blandades med skivad citron, socker och sen hällde man kokande vatten över i en hink. Efter ett par dagar hade man en fullkomligt ljuvlig dricka att servera vid olika festligheter. Men allt efter som åren gått så upplever jag att det svartavinbäret hamnat mer och mer i skymundan. Eller är det bara här nere i söder?

Förutom ett högt innehåll av c-vitamin så innehåller svarta vinbär antocyaniner vilka är antiinflamatoriska. Läs mer om svarta vinbär här. 

Det finns en fantastiskt god rårörd saft av svarta vinbär att köpa i butik. Det roliga och upplyftande är att  svarta vinbär kommer före socker i innehålldeklarationen. Och det är en fantastiskt god törstsläckare att ha i kylskåpet efter fullbordat träningspass! Tyvärr är hållbarheten bara två veckor efter öppnandet, men det problemet har jag löst genom att frysa in saften som istärningar. Så har man dessutom en iskall törstsläckare vid behov. Min andra favorit är svartvinbärssylt från “den gamle fabrik”. Där kommer socker framför bär, men den är så otroligt smakrik att det räcker med en liten klick.

Oj, nu höll jag på att glömma svartvinbärsteet från Clipper. En riktig höjdare, ekologiskt förstås med en smak som är fyllig utan att bli besk. Inget svart te utan vitt.

Om jag har tränat? Ja, jag har sprungit långa intervaller dvs 2000m i 4.40 fart. Pulsen låg 10 slag över normalt så tyvärr är inte förkylningen helt ur kroppen. Men nu är det så här, tar tillvara på varje dag jag är så frisk att jag kan träna. Om ett halvår är vi förhoppningsvis genom det allra värsta. Mera vinbär åt småbarnsföräldrarna!

Tagged with:  

3 Responses to “Bortglömda superbär”

  1. Ååååh, nu blev jag nostalgisk…. jag hade ALLTID med mig hemmagjord svartvinbärssaft på fotbollsträningen när jag var liten! Jättegott!!!!

  2. Marina says:

    Låter gott med saften! Hoppas det räcker med ett halvår för er. Vi är inne på vårt andra halvår med dagisbaciller. Jag är inte bra ännu efter förkylningen som kom för snart 2 veckor sen. Seeeegt! :-(

  3. Katarina says:

    Anna, har du inte plats för en buske i trädgården? Jag kanske kan få en liten kolonibuske hos er :)

    Marina, det kommer inte räcka med ett halvt år, men jag gissar att det kommer bli något bättre efter en tid. Var snäll mot dig själv när du kan börja träna igen, det går inte att hämta in tappade pass- du vet vad jag menar. Jag känner att jag flyttat fokus från “progression” till “underhåll”.

Leave a Reply