Helgen- the long version

On October 6, 2008, in Generelt, by Katarina
Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243 Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1226 Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243 Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1226 Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243 Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1226 Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243 Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1226 Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243 Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1226

Ja, jag forsätter i samma anda som förra veckan. Just nu finns inte tiden till att blogga. Men jag bjuder på en kort reflektion över helgens övningar för de som är intresserade. Jag vet att det finns en iallfall. Och nej Anders, det var inte salva jag skulle sälja. Men när jag tänker efter så är det kanske ingen dum idé!

 Instruktörutbildning med Monica Björn 4-5:e oktober 2008

En hektisk helg är till ända. Min tanke var att jag skulle hinna dokumentera helgen i bilder. Men så blev ej fallet. Har haft fullt upp med att förflytta mig från spinningsalen till omklädningsrummet till föreläsningssalen och tvärt om. Pang, pang, pang. Däremellan har jag ätit enorma sallader betående av jordens alla baljor, rotfrukter och groddar. På toppen av dessa marinerad kyckling och en fantastisk dressing av bland annat rostad paprika. Så har helgen i korta drag sett ut.

Ingen korvstoppning på något sätt utan Monica har på ett mycket intelligent sätt flätat samman teori och praktik.

Hennes sista fråga innan kursen avslutades var om vi nått den målsättning vi kom dit med. På den frågan svara jag tveklöst ja. Och jag har fått så mycket mer än så. Min personlig åsikt är att Monica är ett föredöme både som instruktör och coach på cykeln. Med ett tydligt språk både instruerar hon i avsnitt som handlar om teknik och säkerhet samt att hon coachar i de avsnitt som handlar om att själv ta reda på vad som krävs för att ta sig till en specifik träningsintensitet. På ett mycket smart sätt gav hon mig utmärkta redskap att jobba utifrån när jag själv ska instruera. ”Om ni inte själva vet hur det känns i kroppen under given intensitet så är det svårt att förmedla det vidare”

Personligen känner jag att jag har en enorm bank av erfarenheter att ösa ur just från både landsvägscykling och terrängcykling. Allt från transition, base, build och peak.

 Under hela helgen har vi jobbat utifrån begrepp som intensitet, duration och frekvens. Jag gillar skarpt Monicas synsätt på träning, att hon tar in begrepp som ex periodisering i spinningsalen. Upplever själv att man ofta tummar på passbeskrivningarna och att de flesta pass liknar varandra i uppbyggnad och intensitet. Man vågar inte gå tillräckligt lågt ner under återhämtningen och kommer självklart inte att kunna köra lika hårt under själva arbetsdelen eftersom man hamnar i det klassiska ”gubbadragsläget”dvs man kör så hårt man kan till man kroknar. Och bevisligen leder inte detta till att man ökar sin kapacitet. Det som vi berört under helgen kan knytas till det som Bo pratat om under många år. Att våga köra tillräckligt ”långsamt” för att kunna köra tillräckligt hårt.

Vi har cyklat fyra olika pass. Pass ett var ett fartlekspass dvs naturliga intervaller i växlande terräng. Fördelen med det pulsbaserade system, activio, som vi jobbat med under hela helgen är att man själv kan se att man ligger i rätt träningszon. Under fartlekspasset låg vi mellan 65-80% av max.

Pass 2 jobbade vi gruppvis med att hitta rätt kadens i olika låtar med olika RPM. Pass tre var det fysikt mest utmanande passet där vi körde extensiva intervaller dvs vi gick så snabbt vi kunde upp från 65% av max till 85 % av max och höll oss kvar där under hela intervallen. Av dessa gjorde vi fem där vi vilade halva arbetstiden. Detta pass är något jag saknat som deltagare. Rena intervallpass. Min förhoppning är att jag under min resa mot att utvecklas till en bra spinning coach/instruktör får chansen att jobba med just dessa pass.

Vi har fått en struktur hur man bygger sina pass utifrån 1. Mål 2.Terräng/tekniker och till sist lägger man på musiken som nr 3.

Slutligen diskuterade vi begrepp som coach/instruktör, spinning under gravidiet och olika rekommendationer beroende på vad olika deltagare har för målsättning.

Just vad gäller cykelträning vid graviditet så upplevde jag trots att jag själv relativt nyligen varit i just den situationen att jag inte hade ett bra svar. Monica menade att de riktlinjer som finns är väldigt vaga och att man ofta ”helgarderar” genom att gå ut med rekomendationer som ”inte över en viss intensitet” ”undvik stående teknik” osv. Just detta upplevde jag själv som svårt under min egen graviditet, att det inte fanns några svar att få! Men som alltid så gäller det våga lyssna inåt på sin egen kropp och på den individ som lever sitt liv där inne! Emil lyssnade på Mumintrollen under sin utvecklingstid och nu sitter han som ett ljus och lyssnar på just mumintrollen.

Upplever att jag för ögonblicket inte kan och ska göra mer utbildningmässigt. Jag måste ut, upp på cykeln och sitta öga mot öga med mina deltagare för att ta reda på vad jag ska jobba med just som coach/instruktör.

Passuppbyggnad, musikval, teknik, säkerhet är bitar jag känner att jag har som ett stabilt grundfundament. Nu kommer jag till nästa etapp där jag knyter min personlighet till min nya roll i spinningsalen!

 

Tagged with:  

6 Responses to “Helgen- the long version”

 1. Ska bli grymt kul att följa din spinningresa! Jag sitter bänkad den 21:a!

 2. Linda says:

  Hej vännen,
  Det är inga lugna stunder runt dig men det har det aldrig varit… Medelmåttans land har du väl aldrig tillhört så vitt jag vet. Kul att du kan dra in i spinningssalen i vinter och slippa höstrusket när solen inte skiner.
  Du kommer att bli en fantastisk coach.
  Vad sker den 21?
  massa kramar Linda

 3. Anders says:

  Wow, vilken helg! Har precis ringt och fixat barnvakt den 21a!

  Jag tror man kan tjäna storkovan på byxsalva. Tänkt dig att slå upp en liten byxsalve-butik under Vätternrundan, t ex i Hjo. Många som skulle lägga ett par hundra på en sån burk.

 4. Katarina says:

  Anna! JA! Du kommer få lite specialuppdrag att tittat efter den 21:e.

  Linda sötnos, vad du är snäll! Den 21:a kör jag ett pass för instruktörer och kompisar på “Tjugonde” här i Malmö. Synd att du är så långt borta annars är du en av dem som också suttit där :)

  OK Anders. Boka Vätternhelgen :) Vi kommer ha två stationer där vi säljer 20 ml förpackningar- DYRT. Ja, man kan absolut tjäna pengar på andras lidande.

 5. Therese says:

  Men jösses vad kul att du har gått spinningutbildning och ska bli instruktör! GRATTIS! Det är det roligaste jag har gjort. Och jag utvecklas fortfarande varje vecka. Verkligen en personlighetsutveckling. Tog mitt första steg som cykelinstruktör på SATS för dryga två år sedan och den här hösten är det roligare än någonsin. Och du, Kartarina, det behövs fler instruktörer som du, som verkligen förstår sig på cykling och den typen av konditionsträning. Lycka till och se till att ha riktigt kul! Om du har kul så har dina medlemmar/kunder det. Och att Monica Björn ger dig grunden och inspirationen är hur kul som helst. Hon är verkligen fantastisk på det hon gör och en grym instruktör.

  Må gott!
  Therese

 6. Katarina says:

  Therese, tack så mycket!
  Jag kände mig lite som en katt bland hermelinerna i helgen. Jag har INGEN instruktörerfarenhet och kommer från en helt annan miljö än fitnessmiljön. Men min förhoppning är ju att förmedla tänket från utomhuscyklingen in på sal. Allt jag gör ska ha ett mål och en mening. Och du, jag lovar att ha riktigt kul på vägen!!

Leave a Reply