Någonting gick snett

On October 24, 2008, in Generelt, by Katarina

Dagligen läser jag i bloggar och hör diskussioner om att man ska unna sig saker. Att man ska unna sig godsaker för att uppnå “balans” i ett hälsosamt liv.

Men vad händer om vi vänder på begreppet.? Är det inte träning vi borde “unna” oss för att hitta balans?

Och vad är balans?

Är det att träna för att kunna unna sig godsaker?

Är träning och “godsaker” något som måste gå hand i hand för att andra ska uppfatta oss som “balanserade”.

Träning kan gå till överdrift men det kan unnandet definitivt också.

Någonstans har det gått väldigt snett i synen på godsaker. Visst behöver vi kolhydrater, men det finns inget näringsmässigt behov som behöver fyllas genom att gräva djupt i karamellkungens lådor eller fylla kylen med delicatobollar.

Börja gräva på nya ställen. Vidga perspektiven och unna dig saker som en tränande kropp behöver; fruktiga smooties med sojamjölk. Ugnsbakade äpplen, toppade med kanel och kardemumma. Krydda med en smula sirap (använd socker som du använder salt, känner du att socker triggar för mycket- skippa det) servera med en tjock turkisk youghurt.

Vi är offer för ICA`s reklam. Mys med godis på fredag, mys med godis under alla helgon. Mys extra med godis under jul, påsk och midsommar.

Har vi glömt att själva njutningen är att det är just fredag, allahelgona eller jul. Njutning är så starkt kopplad till socker och div smakförstärkare.

Behöver vi verkligen alla dess förstärkare för att kunna njuta av livet?

Tagged with:  

5 Responses to “Någonting gick snett”

 1. Marina says:

  Eftersom en kladdkaka och vaniljvisp väntar i kylen så måste jag säga “ja”. :-) Helt ärligt ger mig en kladdkaka mer än ett äpple med kanel o kardemumma. Även om det också är gott! :-) Ibland är det härligt att få äta sånt där “förbjudet” även om det inte tillför kroppen något alls. Smaklökarna måste få ha roligt ibland också…anser jag. :-) För mig är träning och unnandet något som definitivt går hand i hand. Tur vi alla är olika. ;-)

 2. Katarina says:

  Ja, det är tur att vi är olika.
  Jag tränar inte för att unna mig saker, jag tränar för att jag älskar att göra det. Jag äter det jag tycker om oberoende av om jag tränar mycket, litet eller inte alls. Min poäng är att jag ser en skevhet i många “träningsbloggar”, man söker balans i livet och skriver ena dagen om diet och hårdträning, dagen efter frossas det dagen lång… Är det balans?

  Askes är ingenting jag eftersträvar, jag
  äter allt och förbjuder inget. Men om man vill någonting med sin träning anser jag att man behöver en viss balans, varje dag, året runt, livet ut.

 3. Marina says:

  Hej igen! :-)
  Ja, balans är säkert A o O om man elittränar och är jätteseriös… men jag tror det är svårt att vara helt balanserad jämt även för dem som är så. Jag kan bara tala för mig själv och huvudanledningen till att jag tränar är för att jag älskar löpning. Det ger mig så mycket, på alla plan. Jag skulle säkert unna mig godsaker även om jag inte tränade (för att det ger mig guldkant på tillvaron) men då skulle jag gå upp några kilon över en längre tid. Det ger mig en liten extra sporre i träningen när jag vet att det är den som gör att jag kan unna mig utan att behöva gå upp i vikt. Sen är jag så klart medveten om att min kropp kunde må ännu bättre av att låta bli helt… alltså rent kroppsligt… men själen måste få sitt med. :-) Så funkar jag! Frosseri kan inte vara hälsosamt för någon. Lagom brukar ju funka bäst! Men du kanske har hamnat i bloggar där de rent av frossar?

  Impad av din förmåga att ha en sån bra kost. Kram på dig och fortsätt så eftersom det får dig att må bra. :-)

 4. Katarina says:

  Marina, balans har inget med elitträning att göra. Balans börjar på cellnivå. Och det gäller alla oavsett livsmål :)

  Ja, jag tycker att jag har hittat en bra balans i träning och kost. Och när jag tappar den så hittar jag snabbt tillbaka igen. Så numera innebär inte mindre träning att jag går upp i vikt:)

  Jag köper inte din koppling att själen måste få sitt genom det vi äter. Själen kan få lika mycket genom det vi gör och upplever som inte är kopplat till mat! För mig är själslig njutning stark kopplat till fysik, ett yogapass, meditation, en grym prestation, en tuff utmaning. Men en hembakad morotstårta kan absolut också vara njutning för själen. Men det kan lika gärna handla om en god middag. Guldkant på tillvaron är för mig mycket mer än bara godsaker!

  Vi tycker inte lika här och kommer antagligen aldrig att göra det. Du gör dina livsval och jag gör mina och det är det som är så fantastiskt med att vara människa!

  Kram

 5. Marina says:

  Yup, här kommer vi nog inte “överens”, men det var bara ett försök till ett svar på frågan du ställde sist i inlägget.

  Ha en bra vecka!

Leave a Reply