Jag lyssnar

On April 8, 2010, in Generelt, by Katarina
Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243 Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1226 Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243 Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1226 Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243 Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1226 Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243 Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1226 Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243 Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /storage/content/20/101820/cykelmygg.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1226

IMG_6774
Hb-mannen. Kan ni se var gränsen går för låga järnvärden?

Det började med att jag inte hade pinkoden till min telefon. Nytt simkort och avstängning av luren i samband med flygresa. När jag tryckt in min gamla pinkod tre gånger inser jag att jag faktiskt har en ny, och har givetvis ingen aning om vilken den är. Datorn har jag lämnat hemma, likaså kameran. Vad ska jag med den till när jag har en i mobilen. Och musik finns också i luren.

Medielös i 12 dagar. 

Idag kan vi få nästan vad vill, när vi vill.
Men vet vi vad vi vill, eller går vi ibland vilse bland andras viljor och mål?

Vad går vi miste om på vägen, och vems drömmar lever vi egentligen?
Är du riktigt säker på att det är dina egna, eller är det någon annans du kopierat på vägen?

Medvetet eller omedvetet.

När jag stängde datorn i 12 dagar poppade andra tankar upp än de jag vanligtvis lever med. För även jag färgas av media.

På både gott och ont.

Att nå sina mål kan handla om att ta på sig skygglappar, välja en väg och våga följa den.

Vi vill veta allt. 
Vi vill veta allt om oss själva.
Vissa vill veta allt om andra.

Häromkvällen lyssnade jag på ett samtal mellan två cyklister där den ena ville göra någon form av hälso/konditionstest.
Vad ska du använda det till? Det kunde den frågande cyklisten inte precisera.

Jag läser att många vill göra hälsoundersökningar, ta reda på sina blodvärden, kolla pumpen, få en OK stämpel i rumpan. Min upplevelse är att sjukvården som den är utformad i dag är ett allt för trubbigt redskap.
För vad är normalt när man idrottar utöver det som anses vara optimalt ur hälsosynpunkt?
Och vad kan div felvärden ställa till med? En analys av blodet är inte hundraprocentig. Mycket kan svikta på vägen och med ett felaktigt värde i din hand, hur påverkar det din upplevda hälsa?

Jag menar inte att man ska sticka huvudet i sanden.

Visst kan det vara befogat att göra en hälsoundersökning. Men man ska vara medveten om att vi lever i ett samhälle som är inriktat på sjukdom. Du går till VÅRDcentralen, blir inlagd på SJUKhus och träffar SJUKsköterskan.

Lita på din instinkt.
Lita på din medfödda intelligens.
Din intelligenta kropp.
Känns det inte bra, följ din instinkt och ta reda på vad som felar. Många gånger kan vi själva hitta orsaken i för lite sömn, en taskig relation, fel arbetsuppgifter eller ohälsosam livsstil.

Man blir trött av att träna hårt.
Ännu tröttare blir man av att träna hårt med fokus och mål.
Tävlingar dränerar kroppen.
Långa hårda tävlingar tömmer kroppen.

Är dina mål rimliga i förhållande till din livssituation?

Jag lyssnar och funderar, det är nämligen en intressant tid vi lever i. Intressant men kanske också stressande.

Be your best.
Live your dream.
Get the body you want.

Men om man inte känner att man uppnår detta då?
Om “alla andra” kan men jag själv inte når dit.
Hur känns det? 

Kanske blir jag sjuk  i en fullt frisk kropp?

Nu skriver jag det igen för jag tycker det är så viktigt,
lita på din egen intelligenta kropp! Lyssna på vad den säger till dig.
Kör du över den så ta hand om den, ge den en chans att återhämta sig, att läka.

Varje liv är ett mirakel.

Du är ett mirakel.

 

7 Responses to “Jag lyssnar”

 1. vettigt! och jag älskar mina skygglappar. men en tanke har väckts. mycket av den extrema livsstil som du och andra har valt beskrivs ibland som galen. galen för att den hamnar lite utanför lådan liksom. men det krävs ett enormt förnuft att våga lita på sin känsla och leva utanför lådan. det krävs mycket förnuft för att vara galen. och det är ju lite ironiskt…
  om vi bortser från förnuftet, kan det vara så att ju mer man litar till sig själv och sin förmåga att gå sin egen väg – desto mindre känner man behov av bekräftelse i form av tester och annat?

 2. Du är så klok Katarina! Jag har många gånger känt “alla andra kollar sina järnvärden, mina är kanske också för låga…” Och det är dom sannolikt, jag har alltid haft låga järnvärden men aldrig märkt något av det. Jag har alltid haft väldigt lågt blodtryck men aldrig varit yr. Jag kanske helt enkelt ska vara sån??? Så nej, varför testa när man mår bra?
  Men ett tröskeltest i nästa vecka får det ändå bli, mest för kul skull :)

 3. Katarina says:

  Sara, intressant det där sista du skriver. Till en viss gräns är det nog så. Men när man snurrar bland de få procenten i den yttersta eliten är man antagligen nödgad att ta till tester för att hitta ytterligare promille :)
  Är varken för eller emot tester. Men för att inte kasta pengar i sjön kan man tänka efter vad man vill med testet. För som med allt annat handlar det om försäljning av tjänster.

  Anna, referensvärden är just referensvärden inte en formel för hur det nödvändigtvis ska vara. Referensvärden tar inte höjd för individuella skillnader. Lita på din kropp. Känns det bra så strunta i vad andra gör.

 4. Ingmarie says:

  Sjukvården är för det allra mesta verkligen sjuk. Det har jag alltid sagt och ju mer jag sett och upplevt ju säkrare har jag blivit. De där “hälsotesterna” är i många fall skrattretande och hur lätta som helst att få “utmärkt” i. Farligt eftersom många då tror att de är i kanonform…
  Referensvärdena är gjorda för en herrans massa år sedan på killar som gjorde lumpen.
  Mitt tips är att ta prov (fullständig blodstatus inkl. järn, magnesium, zink, B-12 os.v.) när man känner sig FULLT FRISK! Det är då man vet sina egna “toppvärden” och kan jämföra när/om man känner sig krasslig.

 5. Snorkkis says:

  Jag skulle ha hållit med för två månader sedan. Med en hög träningsmängd borde man vara expert på att känna efter hur kroppen mår, eller? Det sägs att man inte kan lura kroppen, och det tror jag stämmer, men kroppen kan visst lura en själv. Tyvärr. Att få svart på vitt att man inte känner sin kropp över huvudtaget tar ganska hårt på självförtroendet. Ah, jag ska inte kapa kommentar-fältet här för att gnälla om mina krämpor.

  Fortsätt tro på dig själv!

 6. Anna says:

  Man vill ju alltid ha svar på allting, speciellt om det felar eller inte är som det ska. Är jag trött så vill jag att det ska gå att fixas och inte behöva rannska mig själv vad JAG gör för fel. Det ska vara enkla lösningar så att JAG inte behöver anstränga mig att ändra på något. Tyvärr. Och visst vill jag mäta blodvärden och veta hur jag ska träna men jag har varken tid eller ork att ta tag i det. Dessutom gnager det bak i skallen att jag förmodligen bara skulle må dåligt av det genom prestationsångest och annat skit.

 7. Katarina says:

  Ingmarie, du har en poäng med att ta tester när man är fullt frisk. Man får vara sin egen referens. Men vi är inte riktigt där idag, det får bli ett mission att styra mot en mer hälsofokuserad vård :) Som det är idag riskerar man att bli skickad till en kardiolog eftersom inte alla vet hur ett idrottshjärta uppför sig…

  Sofie, du är ju undantaget som bekräftar regeln. Kanske kommer du börja älska intervaller när du får rätt på ditt Hb ;)

  Anna, ja, det är ju alltid lättare att lägga ansvaret för sin egen hälsa i någon annans händer. Men det är du för klok för ;)

Leave a Reply