Glukoneogenes

On June 21, 2012, in Generelt, by Katarina

IMG_3938

Behöver vi kolhydrater?

Nej, i praktiken inte eftersom det finns en process i kroppen som heter glukoneogenes.

Att det fungerar så är inte alls så svårt att förstå eftersom vi dör efter ganska kort tid utan vatten, men kan leva väldigt länge utan mat.

Vi har inga organ som är uppbyggda av kolhydrater, men vi har celler som är beroende av glukos bla erytrocyter och benmärg. De saknar mitokondrier och finns inga kolhydrater tillgängliga så måste kroppen tillverka glukos av glycerol (fett) och protein. Dvs vi äter oss själva.

Detta styrs av ett hormon som heter glukagon, och precis som insulin så produceras det i bukspottkörteln.

Glukagon är också det hormon som styr frisättningen av lagrade kolhydrater, dvs glykogen i muskler och lever. Hård träning bidrar bla till insöndring.

Insulin är ett uppbyggande hormon och glukagon ett nedbrytande.
Det kan vara bra att komma ihåg i tider som dessa, och inte blanda ihop insulin och insulinkänslighet.

Det optimala är nämligen att ha hög insulinkänslighet eftersom det då inte krävs så stor mängd insulin för att få socker intracellulärt, dvs där vi vill ha det, och inte susande runt i blodbanorna.

För de här cellerna som producerar insulin kan bli utmattade, och det är bla det som händer när man utvecklar diabetes (ej autoimmun typ). Först kommer vanligtvis insulinresistensen (metabolt syndrom), beta-cellerna stressas att producera stora mängder insulin, kollapsar, och klara inte att producera tillräckligt, och blodsockret skjuter iväg.

Att vi kan använda oss av både fett och kolhydrater för att förse kroppen med energi kallas metabol flexibilitet. Denna kan skifta från person till person och styrs bla av våra gener.
( Jag gissar att den också är träningsbar, annars hade jag inte trott på att Flexi-Fuel funkar :)

Jag förstår hur man tänker om man utesluter kolhydrater helt. Men jag ser inte nyttan med det., inte om man konditionsidrottar. Kroppen fungerar bäst när alla system och hormoner är i balans, och det är inte en slump att vi är konstruerade som vi är. Bara faktum att vi har celler som är direkt beroende av glukos är svar nog på frågan “behöver vi kolhydrater?”.

Ja, det behöver vi.

Men vi behöver också fundera ett varv extra på hur mycket vi behöver och när?

Många av de livsmedel jag väljer som innehåller kolhydrater innehåller också väldigt mycket annat. Spenat är full med kväve, morötter innehåller bra vattenlösliga fibrer, blåbär vitaminer och mineraler osv.

Så långt det går “Från jord till bord” med minsta möjliga bearbetning!

 

5 Responses to “Glukoneogenes”

 1. Snorkkis says:

  Ojojoj vilket bra inlägg. Tack för bra förklaringar. Måste helt enkelt länka till detta.

 2. Katarina says:

  Tack Sofie!!
  Glad midsommar till dig :)

 3. [...] och beskrivande inlägg om kolhydraters måste eller inte måste, insulin och en massa annat klokt. Läs det här! Pizzamiddag tidigare i veckan. Omnomnomnom. Botten gjord på ägg, pofiber, kruskakli och fyllning [...]

 4. Lisa says:

  Bra inlägg:)
  Men visst menar du att vi har inre organ uppbyggda av proteiner, inte kolhydrater?:)

 5. Katarina says:

  Tack (doktor)Lisa!
  Tror du läst “inre” där jag skriver “inga”?
  “Vi har inga organ som är uppbyggda av kolhydrater”.

Leave a Reply