Slangbyte och 29″ hjul

On July 25, 2012, in Generelt, by Katarina

2011-07-23_11-57-57_931

Har hamnat i ett mindre dilemma eftersom jag har blivit av med min cyklande servicebil och nu får klara mig på egen hand i Tyskland.

Ska inte sticka under stol med att det är tack vare Kasper som jag överhuvudtaget återupptog terrängcyklingen.

För jag ogillar att mecka, pilla och tvätta.

Kasper tar sig  an mina lik när jag dränkt dem i gyttja och får dem att återuppstå från de döda.

Hittills har jag varit ganska förskonad från haveri.  Förra sommaren fick jag dock ringa bärgningsbilen då jag strandade i ödemarken och inte lyckades få loss ventilen från fälgen (körde slanglöst 2011) för att sätta i slang. Vid två tillfällen rev jag nämligen upp sidorna på bakdäcket så illa att det inte gick att täta med punkaspray. För enkelhetens skull har jag gått ifrån slanglöst i år, det är rätt kladdigt och ett visst underhåll är nödvändigt för att det ska fungera optimalt.

I helgen var jag tvungen att ha av bakdäcket. Insåg då att när det gäller 29″ så får man sätta på däcket baklänges, dvs man börjar vid ventilen och jobbar sig runt. Det är nästan omöjligt att få slangen att ligga kvar annars.

För att det ska gå smidigt vid slangbyte finns några  “kom ihåg  för sällanpunkterare”
som sparar både tid, kraft och onödigt efterarbete:

Om bakhjulet ska av, lägg upp kedjan på stora klingan fram och minsta bak.
Det blir väldigt mycket enklare att både ta av och sätta tillbaka hjulet.

Ha bra däckavtagare (2 st)

Investera i en pump som du VET fungerar.
Bara för att den är liten och dyr är det inte säkert att du klarar att pumpa med den…

Släng inte runt med fälg och däck hur som helst.
Stå där det inte finns grus/sand som kan leta sig in i däcket och orsaka en ny punktering.

Pumpa upp den nya slangen något innan du lägger den på plats och se till att du inte klämmer den mellan fälg och däck (annars får du garanterat en ny punktering)

Vad du än gör tryck inte in handtaget till skivbromsen (dvs tänk dig för hur du lägger/ställer ifrån dig cykeln under tiden du fixar det avtagna hjulet)

 

 

 

 

 

 

1 Response » to “Slangbyte och 29″ hjul”

Leave a Reply